2014

Social Media & Privacy

 

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal wel gezien hebben zijn er diverse Facebook berichten gelekt van het internet. Deze berichten zijn verspreid in het dorp Doezum  en zijn dus openbaar in te zien voor iedereen. Dit is niet alleen in Doezum gebeurt maar ook vannacht in de stad Groningen.  Ook hebben we de zogenaamde vind ik leuk duimen geplaatst.

 

De laatste tijd is er nogal wat commotie over de voorwaarden die vernieuwd zijn door Facebook. Nu kunnen we wel vertellen dat er misschien niet heel erg veel veranderd is door Facebook maar het is wel zo dat veel mensen niet door hebben wat Facebook en derden kunnen en mogen met je gegevens.

 

Dit laatste is waar we met de Stunt van dit jaar vooral aandacht voor willen vragen. Bijna iedereen maakt tegenwoordig wel gebruik van social media en veel mensen zijn zich niet bewust van de gegevens die ze via die weg openbaar maken.

 

Nu is het zo dat je je privacy instellingen kan aanpassen, maar ondanks dat blijven ze wel informatie van je verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn uit posts die mensen plaatsen maar ook informatie van je telefoon zoals gps locate, ip adres, accustatus, mobiele telefoonnummer  en nog veel meer.

 

Dit betekent dus dat Facebook weet waar je eet, welke route je naar werk neemt, waar je winkelt en met wie je op pad bent. Ze weten dus heel veel van het dagelijks leven van hun gebruikers.

 

Deze informatie wordt bijgehouden en opgeslagen door Facebook. Facebook kan op deze manier weer adverteerders gerichter laten adverteren.  Hier verdienen ze veel geld mee. En veel gebruikers doen hier niks aan. Zo wordt Facebook steeds rijker en krijgen ze steeds meer macht.

 

Het punt dat we naar voren willen brengen is het volgende:         

We willen dat gebruikers meer bewust worden van de informatie die ze op Facebook plaatsen. Facebook kan alleen onze informatie gebruiken of misbruiken als wij ze dat laten doen. We willen de gebruikers aanmoedigen om hun privacy te waarborgen en een paar minuten te nemen om de privacyinstellingen aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld locatievoorzieningen uit zetten en instellen wie wat nou daadwerkelijk mag zien.

 

Hiermee be├»nvloedt je  alleen de manier waarop jij dingen deelt met anderen, maar niet hoe Facebook de informatie gebruikt die je ze geeft.

 

Wanneer je niks verandert aan je privacyinstellingen, kunnen berichten die jij posts en gegevens die jij ingevoerd hebt, door Facebook gebruikt worden. Als  jij je profiel goed hebt afgeschermd, betekent dus nog niet dat persoonlijke informatie over jou niet door facebook gebruikt / openbaar zal worden.

 

Wij als DOP vinden deze ontwikkeling schrikbarend. En willen dat de gebruikers bewuster omgaan met de informatie die ze delen

 

Poll

Waar kijkt u dit jaar het meeste naar uit?