2013

Aardbeving in doezum!

 

Gas… Iets waar we vroeger trots op waren. Heel Noord-Nederland stond jaren geleden weer op de kaart toen duidelijk werd wat er uit de Noordelijke provincies te halen viel. Ter herinnering aan deze gouden tijd is ooit het welbekende gasmolecuul onthuld aan de A7. Vanmorgen hebben wij bij het gasmolecuul spandoeken onthuld met de tekst: “Vroeger waren we hier trots op.”

 

Sinds de gouden ontdekking van het aardgas is er massaal gas gewonnen vanonder dorpen in gebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. Helaas voor de noordelijke provincies is echter weinig tot niets ten goede gekomen aan gebieden waarin de gaswinning plaats vond en helaas nog steeds gewonnen word.

 

Anno 2013 is misschien wel meer dan ooit duidelijk geworden dat de gaswinning niet zonder gevolgen blijft. Door aardbevingen en grondverzakkingen ontstaat er veel schade aan gebouwen, woonhuizen en infrastructuur. Er worden zelfs huizen onbewoonbaar verklaard en er ontstaan gevaarlijke situaties. Vandaar dat u hier achter mij de tekst kunt lezen: “Moet Groningen naar de knoppen voor het boren gaat stoppen?”

Het bedrijf wat de gaswinning uitvoert en het geld hiervoor voor opstrijkt, is de NAM, geeft in de meeste gevallen niet thuis bij de ontstane schade. Ook de Nederlandse overheid lijkt niet in te willen grijpen in deze zo langzamerhand uit de hand gelopen situatie.

 

Hier in Doezum en omstreken zijn afgelopen nacht meldingen gedaan van diverse aardbevingen. In het hele dorp zijn scheuren zichtbaar in muren van gebouwen. Vandaar ook de tekst hier achter mij: “Noord Groningen waar het gebeurd, Doezum waar het ook scheurt.”

 

Het lijkt misschien wel ver weg, maar worden de problemen in Noord Groningen binnen afzienbare tijd voor Doezum ook niet reëel? Wij staan hier voor een creatieve affakkelinstallatie van de NAM. Installaties die in deze regio niet ver van Doezum ook te zien zijn. Ook een boortoren is iets wat niet ver van Doezum te ontdekken valt.

 

Kort samengevat en daarmee wil ik dit verhaal besluiten: Wordt het niet tijd dat er een organisatie of persoon eindelijk eens stappen gaat ondernemen, zodat voorkomen wordt dat de schade straks niet meer valt te overzien?

 


Poll

Waar kijkt u dit jaar het meeste naar uit?