2009

De Blauwe Stad

 

Eén van de doelstellingen van de DOP is om elk jaar weer een stunt te hebben. Hiervoor nemen wij vaak iets actueels wat wij gebruiken in onze directe omgeving om hier op een ludieke wijze iets mee te doen. In 2009 was het floppen van de blauwe stad uitvoerig in het nieuws. Er werd dan ook besloten om hier iets mee te gaan doen.

 

Meestal hebben wij al Doezumer Oudjaars Ploeg een stunt waarbij ook het dorp betrokken wordt. Ook bij deze stunt hebben wij de link blauwe stad--> Doezum gelegd. Vandaar ook dat Doezum vandaag is omgetoverd tot Blauw dorp. Bij het ontvreemden van de borden enige tijd geleden hebben we de blauwe stad omgetoverd tot groene weide. Ik weet niet of u er wel eens geweest bent daar. Het is namelijk ook eerder een groene weide dan een blauwe stad. Her en der staan wat huizen en verder overheerst het groen van de vele lege bouwkavels.

 

Blauwe stad is een mooi gebied geworden, echter tegen een zeer hoge kostprijs. Hier leggen wij dan ook de link met Doezum. De Blauwe stad is een plan wat compleet opnieuw opgebouwd is. Water werd gecreëerd en land werd gemaakt. Dit principe hebben we dan ook simpel samengevat met de leus: 'In Doezum is het goed, en dat is waar Blauwe stad zoveel moeite voor doet.'

 

Om te laten zien hoe mooi het eigenlijk is hier in Doezum en in het Westerkwartier ziet u hier achter mij een aantal verhulde raamwerken staan. Ik ga nu deze één voor één onthullen en bij de foto's is het één en ander te lezen over de desbetreffende foto. Zo kun je zien wat er met een bestaande situatie te doen is, met de blauwe stad is er een hele andere en achteraf waarschijnlijk ook verkeerde richting ingeslagen. Om de aandacht van de blauwe stad en provincie te krijgen werd begin december het projectbord van de blauwe stad vervangen door een DOP exemplaar. Op het vervangende spandoek viel te lezen: de Blauwe stad een flop, u ziet ons weer terug bij ... Een ander bord werd vervangen door de leus: Blauwe stad bodemloze put, straks provincie Groningen blut. Helaas werden de borden zeer snel weer weg gehaald, een teken dat er mensen waren die zich aangesproken voelden door de teksten.

 

Als laatste wordt nu bij de vijver het laatste schilderij onthuld. Met dit schilderij willen we laten zien dat je in deze omgeving niet persé een bak geld ergens tegen aan moet gooien om iets moois te creëren. Wij willen met deze stunt Doezum en het Westerkwartier eens in het zonnetje zetten. Aan de hand van de foto's hebben we laten zien dat het hier erg mooi kan zijn in de omgeving. Wij zien het nut er niet van in om vanuit het niet een complete nieuwe gemeente op te richten. Dat geld zou volgens ons beter gebruikt kunnen worden om in bestaande gebieden in de provincie te investeren. Zoals het hier in de afgelopen jaren gegaan is met de vele wandel en fietspaden, dat zou vast in andere gebieden ook niet misstaan.

 

 


Poll

Waar kijkt u dit jaar het meeste naar uit?