Overig

2021

De Kameleon

 

Elk jaar proberen we als DOP een stunt te bedenken die wat voor het dorp betekent. En als we daar voor wat moeten ontvreemden vinden we dat natuurlijk niet erg. Er zijn dit jaar veel dingen gebeurd, zowel in Doezum als in Nederland.

 

We hebben een dorpshuis. En wij als DOP vinden het natuurlijk fantastisch dat we daar mochten zitten deze dagen. Het dorp Doezum wordt elk jaar mooier. Een van de zaken die het mooier maken willen we vandaag positief belichten.

 

Maar eerst even meer over hoe wij dit object hebben binnengehaald.We hebben lang moeten broeden maar toen kwam er een idee. Naar verschillende verkenacties hadden we de hoop al bijna opgegeven. Maar toen stond hij daar opeen aanhangwagen. Alsof het zo had moeten wezen.

 

Na een goede inspectie van het object, hebben we ons plan gesmeed.In het holst van de nacht zijn we richting Friesland gegaan. Na een spannend aantal minuten hadden we hem klaar voor vervoer. Met een klein doekje erover,zijn we met de boot met de wind in onze haren huiswaarts gekeerd.

 

Na een aantal klusavonden hebben we hem ook startklaar gekregen.Nu we het hoe hebben gehoord. Nog even het waarom.

 

Nu staan we hier ook bij de brug, die ooit eerder ook een onderdeel was van een dopstunt. Na een actie van de DOP is deze brug gerenoveerd,met het idee om hem ook open te laten gaan. Waarom hebben we anders een slagboom. Maar na informeren blijkt dat de brug niet meer open kan omdat er iets is omgesmolten.

 

De Peebosserbrug blijft dicht vanwege een omgesmolten contragewicht.

 

Daarom hiermee een kritische noot richting de gemeente. Doe er wat aan en zorg dat brug weer open kan gaan.

 

Maar dat is niet de hoofdreden, waarom we hier zijn. Er is het afgelopen jaar veel ophef geweest over de Doezumertocht en de omgeving. Het waterschap zette zijn plannen uit voor het uitbaggeren van de Doezumertocht.

 

Waterschap haalt in totaal 35.000 kubieke meter bagger uit de Doezumertocht over een lengte van 10,5 kilometer. 

 

‘Het landschap hier heeft een bepaalde waarde’, stelt een inwoner van Doezum. ‘En dat kun je maar één keer verpesten.’

 

De Dop is het hier mee eens, maar we zien het toch een beetje anders. Wij kijken positief na deze uitbaggering. We zien de natuuroevers als een mooie stap richting het verbeteren van het landschap. Want het landschap hier heeft natuurlijk wel een bepaalde waarde. De natuur krijgt nu ruimte om zijn werk te doen. Ruimte voor libellen, reptielen en andere dieren. Voor vissen is het een goede plek om te schuilen of te paaien. Als de (water)planten zich goed ontwikkelen, neemt de biodiversiteit (de verscheidenheid aan planten- en dierensoorten) verder toe.

 

De DOP juicht dit natuurlijk toe. Daarom belichten we de Doezumernatuur positief met deze stunt.

Met onze eigen tweeling achter het stuur, geeft de DOP aandacht aan de mooie Doezumer natuur.

 

En om een quote uit de film te gebruiken.

Dankzij de uitgebaggerde sloot, kunnen wij nu zeggen we hebben een speedboot.

De DOP gaat vol gas, in de Doezumer plas.

 

Dan nog even aandacht voor de locatie waar deze boot is weggekomen. In Terherne staat een kameloenboerderij,waar deze boot vandaan komt. Wat trouwens de echte boot is uit de eerste films.Ook zij hebben last van de coronamaatregelen. Maar ze willen in het nieuwe jaar weer losgaan. Mensen kunnen in Terherne genieten van de kameleonboerderij, de rondvaart en het avontureneiland. Deze boot wordt weer helemaal gerestaureerd en is in het nieuwe jaar dan ook startklaar. Dus wilt u nog een leuke dag hebben ga dan vooral naar Terherne.De DOP adviseert De ‘Grande Tour, deze bestaat uit het speuren in de boerderij,een rondomvaart waarin van alles wordt verteld door een gids en op avontuur op het Kameleoneiland. Leuk samenwerken, vies worden en kennis maken met de 4 elementen.